info @ safetycentrum.hu, +36-70-622-6058 / +36-70-61-507-60

 2019. január 1-jétől megváltoztak egyes részei a munkavédelmi törvénynek. Az egyik legfontosabb változás a munkavédelmi képviselőket érinti, ezért ebben a cikkben összefoglaljuk a munkavédelmi képviselő választás menetét és feladataikat.

Munkavédelmi képviselő választást kell tartani minden olyan cégnél, ahol a dolgozók létszáma meghaladja a 20 főt. A választás megszervezését és az ehhez szükséges eszközöket, infrastruktúrát a munkáltatónak biztosítania kell.

Javaslatunk, hogy első lépésként készüljön egy rövid, lényegre törő Választási Szabályzat. Ebben össze tudjuk foglalni az egész választás menetét, az egyes szereplők fő feladatait, a határidőket, a választás sikerességéhez szükséges minimum kritériumokat, stb. Maga a választás viszonylag szabadon lebonyolítható, a jogalkotó csupán a Munka Törvénykönyvében szabályozott üzemi tanácsra vonatkozó szabályokra utal iránymutatásként. Ezeket a szabályokat kell nekünk is megfelelően alkalmazni.

Praktikus azzal kezdeni az egészet, hogy felállítjuk a három fős Választási Bizottságot. Ők kísérik figyelemmel az egész szavazást, bonyolítják le a szavazatszámlálást valamint készítenek jegyzőkönyvet az egészről. A bizottság tagjait a munkáltató jelöli ki. Ezt célszerű azzal folytatni, hogy jelölteket állítunk. Jelölt – és ezáltal majd munkavédelmi képviselő – lehet az a személy, aki legalább 6 hónapja a cégnél az adott telephelyen dolgozik és pozíciójából kifolyólag nem lát el munkáltatói vagy munkavédelmi feladatokat. A jelöltállítás többféleképpen történhet: a munkavédelmi képviseletről szóló tudnivalókat kommunikálhatjuk a munkavállalók felé, akik így önként jelentkezhetnek, vagy az egyes üzleti/üzemi területek is delegálhatnak jelölteket a megadott kereteken belül.

A jelöltállítást követően kezdődik meg a szavazás. Ez történhet hagyományos papír alapon vagy akár elektronikusan is. Mindkét esetben biztosítani kell, hogy a szavazás titkos legyen és egy ember csak egy szavazatot adhasson le. Azokat a munkavállalókat kell nyertesként tekinteni, akik a legtöbb szavazatot, de a leadott voksok minimum 30%-át elérték. A munkáltató továbbá részvételi arányt is megköthet belső szabályzatában. Amennyiben a szavazás érvénytelen, úgy a választást 90 napon belül meg kell ismételni. Ha azonban a következő szavazás is érvénytelen lesz, akkor a cégnél újabb választást 1 év eltelte után lehet csak tartani.

A szavazatok megszámlálása után a Választási Bizottság eredményt hirdet, majd jegyzőkönyvet készít. Arra sincs konkrét előírás, hogy mennyi képviselő kell, hogy legyen egy cégnél. A Safety Centrum ajánlása az, hogy kb. 100 főig egy, 500 főig kettő, 1000 főig három képviselő legyen; afölött pedig minden plusz 500 főnél egyet nőjön a képviselők száma. Ez természetesen csak egy általános ajánlás, egy adott cég egyedi struktúra kívánhat ettől eltérőt is (pl. egy olyan 100 fős cég esetében, ahol két külön telephelyen folyik a munka, ott ajánlott inkább mindkét telephelyre egy-egy képviselőt választani.

A megválasztott munkavédelmi képviselők megbízása 5 évre szól. Feladataik ellátása előtt egy képzésen vehetnek részt, melyet szintén a munkáltatónak kell biztosítania. Ez a képzés minimum 16 órás azok esetében, akik még nem voltak képviselők és 8 órás azok esetében, akiket újraválasztottak.

De mi is pontosan a munkavédelmi képviselő feladata? Mostantól ő lesz a munkavállalók hangja a menedzsment felé, akinek lehetősége van a problémákat jelezni (pl. ha a dolgozók nem tartják megfelelőnek valamelyik egyéni védőeszközt vagy éppen nem megfelelő a munkakörülmény), részt vehetnek a balesetek kivizsgálásában, önkéntes munkavédelmi bejárásokat szervezhetnek, stb.. A cégvezetésnek pedig be kell vonnia őket például olyan tervezési kérdésekbe, projektekbe, ahol a használt technológia jelentősen megváltozik, ezáltal megváltoznak a munkavállalókat érő kockázatok.  

Ezért cserébe pedig távolléti díjjal fizetett munkaidő kedvezmény jár a munkavédelmi képviselőknek; ez minimum a havi munkaidejük 10%-a.

Ha további kérdése lenne a munkavédelmi képviselő választással vagy segítségre van szüksége a munkavédelmi képviselő választás lebonyolításában, keressen minket bizalommal.