info @ safetycentrum.hu, +36-70-622-6058 / +36-70-61-507-60

Igyekeztünk egy cikket készíteni nektek, amiben leszámolva a városi legendákkal bemutatjuk, hogy lehet-e 2019-ben egy nő is hivatásos vonuló tűzoltó vagy sem. De minden igyekezetünk ellenére eddig nem találtunk egyértelmű és hitelesnek mondható választ a kérdésünkre. Úgyhogy nyomozásba kezdünk és hamarosan jelentkezünk a részletekkel.

Addig is várjuk a szavazataitokat Facebook oldalunkon ebben a kérdésben: “Szerintetek lehetnek nők is vonuló tűzoltók”?

FRISSÍTÉS: megkerestük a Katasztrófavédelmet a kérdéssel, reméljük, hogy hamarosan megkapjuk tőlük a hivatalos információt a jelenlegi felvételi kritériumokkal kapcsolatban illetve rákérdeztünk a mostani nemi arányokra is az állományon belül. Addig is amíg várjuk a választ beszéltünk egy tűzoltóval is, aki szerint bár a nők nincsenek kizárva a pályáról, de mivel csak a felszerelés kb. 25 kiló – és akkor még nem kellett megemelni sem tárgyat sem embert – ezért idáig a férfiak inkább előnyt élveztek.

Safety Centrum - Fire- and worksafety - Woman firefighter

Újabb frissítés: egy rendkívül részletes és segítőkész választ kaptunk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjétől.

De kezdjük egy kis történelemmel. Az tudvalevő, hogy már az ókori civilizációkban is volt valamiféle társadalmon belüli megegyezés a tűzoltás feladatáról melyben több esetben nők is részt vettek. Például az ausztrál bennszülötteknél a nőknek is ugyanúgy oltaniuk kellett a tüzet egy katasztrófa helyzetben, mint a férfiaknak. Viszont az első, név szerint feljegyzett tűzoltó nőnek ma Molly Wiliams-t tartják aki egy afroamerikai rabszolgaként dolgozott először New Yorkban, majd 1818-ban tűzoltó lett.

2019-ben ha bárki szeretne a kötelékben dolgozni Magyarországon, akkor egy szigorú és alapos fizikai, egészségügyi és pszichikai alkalmassági vizsgálaton kell megfelelnie. Ezek tartalmaznak többek között EKG vizsgálatot, izomzat és a csontrendszer vizsgálatot, szemészeti és hallásvizsgálatot de futást vagy éppen felülést is. Férfiak és nők egyaránt jelentkezhetnek és aki sikeresen átmegy az alkalmassági vizsgálaton, annak lehetősége nyílik arra, hogy tűzoltó legyen.

Jelenleg 12.000 fős állomány teljesít szolgálatot a Katasztrófavédelemnél. Őket most a cikk fő kérdése alapján két csoportba soroljuk: (1) a beavatkozó tűzoltók, akikből nagyjából 8000 fő van most és (2) a többi katasztrófavédelmis kolléga nagyjából 4000 fős létszámmal. Ez utóbbi esetében olyan színes palettán mozgó pozíciókat töltenek be, mint a veszélyes anyagok mobil laborosa, a tűzoltó gépjárművek műszaki állapotának felelőse vagy a főigazgató-helyettes. Ebben a csoportban dolgozik jelenleg 700 hölgy, ami a teljes 12.000 fős állományt tekintve nagyjából 6%. Az első csoportban, a kivonuló tűzoltók között viszont jelenleg nem található ma egyetlen nő sem Magyarországon.

Ennek egyik oka lehet talán az is, hogy a köztudatban ez a kérdés sajnos sok esetben tényként van jelen, sokan azt hiszik, hogy nő még csak nem is felvételizhet, így biztosan vannak többen akik bár éreztek affinitást erre de meg sem próbálták. A másik, valószínűleg nyomósabb indok a fent említett felvételi eljárás. Egy éles tűzesetnél a tűzoltók speciális, sokszor extrém munkakörülmények között kell, hogy dolgozzanak. Magas hőmérséklet, huszonöt kilós védőfelszerelés, húsz kilós feszítővágó, időnyomás vagy éppen már sajnos megmenthetetlen emberi életek.

Mi a Safety Centrumnál egészen biztosak vagyunk benne, hogy a tűzoltó szakmának is megvannak a maga Iron Lady-jei, akik férfiakat megszégyenítő módon bánnak a súlyokkal, oltanak tüzet vagy éppen mentenek életet; de ezeket tehetségeket a Katasztrófavédelemnek még föl kell fedeznie. Ebben biztosan inspirációval szolgálhatnak olyan Európai nagyvárosok, mint London, ahol tavaly 700 nő adta be a jelentkezését egy év alatt, ezzel rekordot döntve.

Ezért mi minden nőt arra bíztatnánk aki kedvet és bátorságot érez a tűzoltó szakmához, hogy mindent beleadva készüljön fel az alkalmassági vizsgára és próbálja meg. Még az is lehet, hogy végül 2019 a vonuló női tűzoltók éve lesz.