+36-70-61-507-60 info@ehscentrum.hu

Az ergonómia szó hallatán hajlamosak vagyunk a „kényelmes” szóra asszociálni. Ez végül is nem áll teljesen távol az igazságtól, de Wikipédia ide vonatkozó szócikke azt hiszem megfelelőbb. „A munkakörnyezetnek kell illeszkedni a személyhez, nem pedig a személynek a munkakörnyezetéhez”. Tehát a munkánk során jó, ha úgy tudunk dolgozni, hogy az a lehető legközelebb tudjunk maradni a természetes mozgásunkhoz, anyagokhoz és a komfortzónánkhoz; természetesen mindezt biztonságosan.

Az ergonómia fontos szempont kell, hogy legyen a munkafolyamatok és eszközök kialakításánál a munkáltatónak és a munkavállalónak is. Egy 8 órás műszakra vetítve talán nem tűnik nagy dolognak, hogy milyen szögben mozdítom a derekam, hogy tartom a kezem vagy milyen irányba kell fordítanom a fejem, hogy lássak egy kijelzőt. De ha évekig vagy évtizedekig csinálom pontosan ugyan ezeket a mozdulatokat, akkor azok bizony már komoly hatással lesznek a testemre és az egészségemre.Egy évekig féloldalasan terhelt hát vagy kifordított csukló izom és ízületi fájdalmakhoz, végtag torzuláshoz vagy akár sérvhez is vezethet.

Cikk sorozatunk első részeként pillantsunk be a gyártásban dolgozók életébe, és nézzük meg milyen egyszerű trükkökkel tehetjük zökkenőmentessé a mindennapi munkát. Itt fontos megjegyezni, hogy munkavédelmisek lévén az összes lent felsorolt eszköz és kiegészítő esetében az első számú szempont a biztonság. Mivel viszont manapság már széles palettából választhatunk a biztonságos kiegészítők és eszközök terén, ezért másodlagos szempontként mindenképpen megéri figyelembe venni, hogy használójának ne csak biztonságot, de komfort érzetet is adjon.

Modern megoldások

Segéd szoftverek

Léteznek már olyan szoftverek, melyek segítségével pontosan felmérhető és 3D-ben modellezhető egy adott munkakörben dolgozó kolléga mozgása. Ezen szoftverek segítségével egyrészről látványossá tehetjük az ergonómiai problémákat például egy úgynevezett RULA elemzés segítségével (Rapid Upper Limb Assessment). Ebben kirajzolódik, hogy mi az a mozdulatsor ami teljesen biztonságos és mi az, ami kisebb vagy nagyobb valószínűséggel egy baleset bekövetkezését vonja maga után. A másik nagyon hasznos oldala ezen szoftvereknek a logisztika optimalizálása. Megtalálhatjuk ugyanis azokat a mozdulatokat, mozgásokat, logisztikai elemeket, amelyek most indokolatlanul bonyolítják vagy hosszabbítják a folyamatot. Ilyen például a ViveLab által kínált megoldás is.

„Chairless chair”

Magyarul talán a mobil szék lehet a legtalálóbb kifejezés a nyitó képen is látható eszközre. Ez főleg azokban a modern gyárakban kezd hódító útjára indulni, ahol vannak olyan pozíciók, melyekben ülni is lehet, állni is lehet és jellemzően sokszor kell helyszínt váltani. Jó megoldás lehet ez az eszköz arra, hogy a hosszú álló munka után megpihenjenek a lábak és a hát egy pár percre. Viszont érdemes azt is kiemelni, hogy az ülés szöge, amit ezzel az eszközzel fel tudunk venni, nem alkalmas arra, hogy több órán át így legyünk. Munkavédelmi szempontból szintén kérdéseket vethet fel, hogy mennyire stabil az eszköz vagy mennyire egyszerű vele hátra esni. Személyes tesztelésre még sajnos nem volt lehetőségünk, de ha bárkinek van megosztható tapasztalata, akkor szívesen várjuk az élménybeszámolót. 🙂

Klasszikus eszközök

Lábbelik

Ha Te is gyártásban dolgozol, akkor megvan az esélye, hogy nap közben sokat állsz vagy éppen mész. A cég munkavédelmi szabályzatától függően, de ezt a legtöbb helyen egy megfelelő védelmi szinttel rendelkező munkavédelmi cipőben kell, hogy megtedd. Vannak viszont olyan esetek, amikor az egész napos állás és jövés-menés olyan extra terhelést tesz a talpakra, amihez egy átlagos cipő már nem elég. Ezekben a helyzetekben szoktuk javasolni a zselés vagy memória habos talpbetétek használatát. Ezek tudnak egy olyan plusz alátámasztást adni a talpnak, ami megkönnyíti az egész napos állást. Ha a döntéshozók nyitottak rá, akkor érdemes eleve úgy kiválasztani a cipők beszállítóját, hogy vagy biztosítsanak talpbetétet is a cipőkhöz, vagy alapból legyen olyan a belső kialakításuk, ami megfelelően alátámasztja a talpat.

Ruházat

A munkaruhának meg kell védenie a tulajdonosát a különböző kisebb sérülésektől, ez tiszta sor. Viszont a csarnok adottságai és az egyéni preferenciák miatt ezek a ruhák sok esetben nem tudják a megfelelő hőérzetet is biztosítani. Márpedig érdemes hideg időben akár a munkaruha alá is öltözni ha kell. Az órákon keresztül tartó hideg hatás növeli az izmok görcskészségét, fokozza a fájdalom intenzitásának érzését. Egyes izmok hajlamosak ilyenkor feszesebbek lenni (például ujjak, kézfej vagy nyak); így nehezebb őket mozgatni, könnyebb meghúzni. A helyzet nyáron is lehet hasonló: akkor viszont vékony pamut pólóval a ruha alatt tudjuk segíteni bőrünk megfelelő szellőzését és a túlmelegedést.

Hajolások

Előfordulhat, hogy a munkánk során sokszor kell lehajolni. Ilyen lehet például, ha földön lévő dobozból kell alapanyagot vagy készterméket kivenni. Esetleg a gépnek amivel dolgozunk van olyan, földhöz közeli része, amit naponta többször tisztítani, állítani kell. Nagyon fontos, hogy ezt a hajolást pontosan hogyan is tesszük is meg. Soha ne hátból hajoljunk, hanem derékból; ha lehet azt is tónusos izmokkal és akár enyhén hajlított térdekkel – a konkrét helytől és szituációtól függően. Mit is jelent ez pontosan? Teszteljük most le együtt. Dobjunk egy tollat vagy egy kulcscsomót a földre és hajoljunk le érte. Ha a hátunk közepe eközben púpos, mint a kismacskáé, akkor az helytelen. A hát középső szakaszát igyekezni kell egyenesen tartani és valóban derékból hajolni. Az izmok tónusosan tartása ebben segíthet. Igyekezzünk enyhén megfeszítve tartani a hát és a derék körüli izmokat. Mintha csak arra számítanánk, hogy a fölegyenesedés során valaki egy plusz pici súlyt tesz a vállunkra, amit egyenes háttal meg kell emelnünk.

Ez a mozdulat a deréktáji izmok merevsége miatt sokaknak kihívást jelenthet. Megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha nem zárt lábakkal hajolunk hanem kicsi terpeszállásban (mert így nem szorul be annyira a has egy kis helyre). Illetve ha a helyzet engedi, akkor nem kell feltétlenül hulla merev lábakkal állnunk, hanem azokat térdből enyhén berogyaszthatjuk. És már fel is vettük a ledobott tollat. Tudom, egy olyan egyszerű művelet, mint a lehajolás végtelenül túlgondoltnak tűnik ilyen részletesen leírva. Viszont a fentieket ismételve: akinek naponta sokat kell hajolnia, az jövőbeli egészsége érdekében oda kell, hogy figyeljen ezekre a részletekre. És ne feledjük, egy-egy új szokás – mint például a helyes lehajolási mód – sokkal gyorsabban és egyszerűbben elsajátítható, mint gondolnánk. Csak egy kis odafigyelés szükséges.

Emelések

A hatályos munkavédelmi törvények és előírások szerint ma már nincsen egy megadott limitje a munka során megemelhető súlyoknak. Mi minden esetre azt javasoljuk, hogy komolyabb súlyemelő tapasztalat híján ne ezen a téren akarjunk hősök lenni. Egy rosszul megemelt zsák, vagy évekig rosszul emelt súlyok komoly nyomokat hagyhatnak rajtunk. Tartós hátfájás, becsípődött idegek vagy akár gerincsérv. Ha rendelkezésünkre áll bármilyen segédeszköz az emeléshez, akkor ne legyünk restek használni. Évek múltával a hátunk és a gerincünk hálás lesz érte. Ha egy dolgozó azt tapasztalja, hogy akkora súlyok emelésére van kényszerítve, amelyek már elérik vagy meghaladják a fizikai teljesítménye maximumát, esetleg balesetveszélyes is; akkor joga van megtagadni a munkát. Az emelések kapcsán hasonló tanácsokat tudunk adni, mint a hajolás témakörénél. Egyenes hát, tónusos izmok, enyhén behajlított térdek.

Repetitív mozdulatok

Elképzelhető, hogy neked is olyan a munkaköröd, amiben rendkívül gyakran kell pontosan ugyan azt a mozdulatsort megcsinálni. Tipikusan ilyenek az úgynevezett gyártósor melletti munkák, amikor összeszerelés vagy ellenőrzés céljából egy-két percenként az adott tárggyal pontosan ugyan azt kell megcsinálni. Egy jól kialakított munkafolyamat és eszközpark esetében ebből a munkavállalóknak komolyabb egészségügyi problémája nem lehet. Viszont ha csak egy kicsit is jobban be kell nyúlni azért a tárgyért (és ezzel terheljük a hátat, derekat), ha a kényelmesnél jobban el kell fordulni oldalra vagy ha a karunk nagyobb távolságot kell, hogy bejárjon (derékmagasságtól váll magasságig és vissza), akkor az már hosszútávon megterhelő lehet az érintett végtagnak.

Munkavállalóként azt tehetjük ebben az esetben, hogy megpróbáljuk a munkaterületünkön belül a lehető legkedvezőbb helyet és pozíciót megtalálni, hogy ne kelljen túlzottan benyúlni vagy elcsavarodni. Sajnos viszont ez többnyire nem vezet kielégítő megoldáshoz. Ha azt érezzük, hogy fizikailag megterhelőek számunkra a folyamatosan ismétlődő munkafolyamatok, akkor jelezzük ezt felettesünknek. Erre specializálódott folyamat mérnökök, gépbeállítók vagy LEAN szakemberek lehetnek a cégvezetés segítségére abban, hogy megmondják hogyan érdemes újragondolni a folyamatokat vagy beszerezni új eszközöket annak érdekében, hogy a dolgozók egészsége ne sérüljön.

Egyéni védőeszközök ergonómiája

Ahogy azt már említettük fentebb, a biztonság mindenek felett való. Ha viszont van lehetőség arra, hogy a cég védőeszközei ne csak biztonságosak, de ergonómiuksak is legyenek, akkor miért ne választanánk ezt a megközelítést? Rengeteg pozícióban kötelező az ipari védősisak, védő szemüveg, maszk vagy a különböző kesztyűk használata. Ezen eszközök kiválasztásánál ma már az is bele kell, hogy férjen a kiválasztásai folyamatba, hogy mennyire egyénre szabhatók vagy éppen mennyire bőrbarát az anyaguk. Amennyiben lehetőségünk van részt venni a cég egyéni védőeszközeinek kiválasztásában, akkor igyekezzünk ezeket a szempontokat is minél inkább figyelembe venni. Ha beszerző kollégaként nincs személyes tapasztalatunk az eszközök használatáról, akkor pedig ne féljünk tanácsot kérni azon kollégáktól, akik nap mint nap viselni fogják az adott holmikat.

Képernyő

Elsőre furcsának tűnhet, hogy miért említjük itt a képernyős munkavégzést, de egy modern ipari környezetben már jócskán van létjogosultsága a témának. Rengeteg gyártó gép már össze van kötve egy központi irányító rendszerrel, ami egy laptopon azonnal visszajelzi a felelős kollégáknak ha bármi probléma lenne a géppel. Emellett a gépek saját kezelő paneljei is úgy néznek már ki, mint egy-egy tablet. Tehát a gyártásban is vannak már olyan munkakörök, ahol a munkaidő nagy részét egy monitort nézve kell tölteni. Ezért fontos megemlíteni itt is, hogy óránként 10 percre pihentessük meg a szemünket. Vigyük el a fókuszt a világító monitorról. Csináljunk bármi mást. A mai modern kijelzőkhöz már nem szükséges az úgynevezett monitorszűrős szemüveg.

Pihenőidők

A munkahelyi ergonómiáról beszélve szót kell, hogy ejtsünk a pihenőidőről is. Ha adottak hozzá a lehetőségek, akkor érdemes óránként 10 percre valami mást csinálni. Még ha szünetet nem is feltétlenül tudunk tartani, de ha elvégezzük az adminisztrációs feladatokat, vagy átmegyünk egy másik csarnokba alapanyagért, esetleg egyszerűen csak kimegyünk a mosdóba, akkor már megtörjük egy kicsit a rutin mozdulatok és megpihentetjük a terhelt testrészeket.

Oktatások

A fent elhangzottakat érdemes megemlíteni a munkavédelmi oktatások során is, hiszen cégnek és dolgozónak közös érdeke, hogy egészségesek maradjanak a munkavállalók. Ha a dolgozóknak pedig bármilyen kérdése, észrevétele lenne bármilyen munkavédelmi kérdésben, akkor érdemes a kijelölt munkavédelmi képviselőhöz fordulni. Neki megvan a kellő felhatalmazása ahhoz, hogy a problémákat továbbítsa a vezetőség felé és képviselje a dolgozók álláspontját. (Bővebben itt olvashatsz a munkavédelmi képviselők szerepéről)

Ha bármilyen kérdés maradt volna bennetek a gyártásban előforduló ergonómiai problémák kapcsán, akkor keressetek minket elérhetőségeink bármelyikén vagy LinkedIn, Facebook, Insta oldalainkon.