+36-70-61-507-60 info@ehscentrum.hu

#1 Ne stresszelj

Javában tart már az év végi zárás a cégeknél. Ez a legtöbb esetben szigorú határidőket jelent és megnövekedett munkamennyiséget, amit ahogy megyünk bele a decemberbe egyre jobban, egyre kevesebb kollégával kell megoldani. Ezt sokan megfejelik még a „kinek mit vegyek ajándékba” és a „mi legyen az ünnepi menü” témakörökkel. Erre már csak bónuszként érkeznek meg az olyan várt vagy kevésbé várt kötelező programok, mint a céges karácsony vagy az ismerősök, rokonok karácsonyi koncertjei, fellépései.

Aki magára ismert a fenti leírásból, annak azt tanácsoljuk, hogy már most próbálja meg tudatosan kezelni a helyzetet és a lehető legstresszmentesebbre szervezni a Karácsonyt. Ne szakítsuk szét magunkat, hisz a szeretet ünnepe nem erről szól! Igyekezzünk a tőlünk telhető legjobbat hozni minden fronton, de azt is fogadjuk el, hogy a családdal és a barátokkal töltött idő teszi különlegessé az ünnepeket. Még akkor is ha kettővel kevesebb féle süti van vagy ha van olyan tennivaló ami januárra csúszott.

Biztonságos karácsony - Tűz- és munkavédelem

Biztonságos karácsony – Ne stresszelj! – Safety Centrum – Tűz- és munkavédelem

#2 Biztonságos Karácsony Kampány

Ez a legmegfelelőbb időszak arra is, hogy a HSE tréningen tanultakat felelevenítsük. Mivel mindenki siet, időnyomás alatt dolgozik, ezért nagyobb a valószínűsége a hibázásnak és egy munkahelyi balesetnek is. Érdemes a tűz- és munkavédelmi oktatás főbb üzeneteiből egyfigyelemfelhívó kommunikációs kampányt összeállítani, amit aztán kitehetünk a gyártó gyarnokban és az irodákban is.

Biztonságos karácsony - Tűz- és munkavédelem

Biztonságos karácsony – Kampány – Safety Centrum – Tűz- és munkavédelem

#3 Készítsd fel az irodai és a házi patikát is

Mivel az ünnepek alatt a patikák több napig zárva tartanak, ezért érdemes már jó előre végiggondolni, hogy mi az, amire az ünnepek alatt szükségünk lehet. Az irodában, ha lesz közös karácsonyfa díszítés, év végi buli, és ha esetleg nagyobb a hajtás a szokásosnál, akkor érdemes extra sebtapaszokat, fertőtlenítőket, kötözőket, vérnyomás mérőt és vérnyomás csökkentőt beszerezni.A házi patikáról ugyan ez elmondható. Az állandóan szedett vitaminok és gyógyszerek mellett érdemes pár olyan dolgot is beszerezni, ami a karácsony miatt jól jöhet. Ebben a Wikipédia cikkben találtok amúgy egy nagyon részletesen összeállított listát a házi patika ajánlott tartalmáról.

Biztonságos karácsony - Tűz- és munkavédelem

Biztonságos karácsony – Készítsd fel a házi patikát! – Safety Centrum – Tűz- és munkavédelem

#4 Munka- és tűzvédelmi belső audit

Az itt elérhető külföldi ajánlás szerint a területért felelős kollégáknak az ünnepek közeledtével érdemes egy kisebb belső auditot tartani, ahol meggyőződhetnek róla a biztonsági szempontból nélkülözhetetlen eszközök állapotáról és elérhetőségéről. Gondolunk itt olyanokra, mint például tűzoltó készülék vagy elsősegély doboz. A már említett év végi hajtásban ezekre sajnos fokozottan szükség lehet. Azt is érdemes átgondolni, hogy vajon a legcsendesebb időszakokban is biztosítva van-e az elsősegély nyújtók és szinti felelősök („fire marshall”) megfelelő darabszáma. Ha nem, akkor érdemes a jövő évet elsősegély oktatással és a szinti felelősök kinevezésével kezdeni.

#5 Ellenőrizd az égők minőségét – még az ünnepek előtt

Ha nagyon régi az égősor vagy esetleg rosszabb minőségű, akkor érdemes még az ünnepek előtt ellenőrizni a működést. Fontos, hogy a kábele sérülésmentes legyen és a kis égők akkor se melegedjenek föl, ha hozamosabb ideig működik az égősor. Ha irodában helyezzük el a fényfüzért, akkor érdemes odafigyelni, hogy ne jelentsen botlásveszélyt sehol, ne legyen függöny, papír, száraz virág a közelben, illetve érdemes megbeszélni a kollégákkal, hogy az utolsóként távozó minden nap húzza ki az izzósort. Ez környezetvédelmi szempontból is fontos.Az otthoni használat esetén ugyan ezeket tudjuk tanácsolni, talán azzal a kiegészítéssel, hogy a lakásban lakó kutyusok ha lehet ne érjék el, ne tudják lerántani vagy megrágni az égősort. Egy rosszul működő fényfüzér könnyen zárlatos lehet, megrázhat bárkit, sőt, rosszabb esetben egy tűzeset okozója is lehet.

Biztonságos karácsony - Tűz- és munkavédelem

Biztonságos karácsony – Ellenőrizd az égőket! – Safety Centrum – Tűz- és munkavédelem

#6 Konyhai sérülések

Karácsony közeledtével érezhetően megnőnek a konyhai sérülések. Készülünk az év végi bulira, jönnek a vendégek és rokonok; ezért a szokásostól sokkal több időt töltünk a konyhában. Ilyenkor általában megszaporodnak az égéssel, vágással járó sérülések. Ne vállald túl magadat! Igyekezz csak annyit sütni-főzni, amit még szívből és könnyedén meg tudsz csinálni, és hidd el, egy cukrászdában megvásárolt bejgli vagy zserbó sem ciki.

Biztonságos karácsony - Tűz- és munkavédelem

Biztonságos karácsony – Konyhai sérülések – Safety Centrum – Tűz- és munkavédelem

#7 Ne hagyj égő gyertyát őrizetlenül

Karácsony környékén sajnos megnő a lakástüzek száma is. Viszont meglepő módon – a Groupama Biztosító tavalyi riportja szerint –  a legtöbb eset nem Karácsonykor van, hanem inkább pár nappal utána. Az ünnepek alatt az emberek sokat vannak otthon, figyelmük még a fára és az ünnepi dekorációra összpontosul. Viszont a Karácsony utáni napokban és január elején, amikor már a fa, az adventi koszorú is szárazabb, az ünnepi áhitat pedig elillanóban, akkor hajlamosak vagyunk már otthagyni az égő gyertyát a lakásban vagy túl közel tenni a csillagszórót a kiszáradt díszekhez. Ez a figyelmetlenség pár másodperc alatt komoly tüzeket képes okozni, ezért kifejezetten kérünk mindenkit, hogy soha ne használjon és ne hagyjon semmilyen égő vagy szikrázó díszt őrizetlenül.

Biztonságos karácsony - Tűz- és munkavédelem

Biztonságos karácsony –  Égő gyertyát ne hagyj őrizetlenül – Safety Centrum – Tűz- és munkavédelem

#8 Fafaragás

Egy másik tipikus sérülési forma december 23. és 25. között a balták és kések okozta kéz és láb sérülések. Ha mindenképpen végott élő fát szeretnél, akkor érdemes a törzs befaragását az árusra hagyni. Akár a talpat is vidd magaddal a vásárláshoz! 🙂

Biztonságos karácsony - Tűz- és munkavédelem

Biztonságos karácsony – Fafaragás – Safety Centrum – Tűz- és munkavédelem

#9 Zéró tolerancia

A Karácsonyi ünneplés sok esetben együtt jár egy jó borral vagy a házigazda pálinkájával. A céges év végi buli pedig maga a megtestesült „erezd el a hajam”. Ezzel talán nincs is gond, viszont a zéró tolerancia alapszabályát mindenképpen tartsuk be. Ha alkoholt fogyasztasz ne vezess! Hívj egy taxit, sofőr szolgálatot, sétálj, menj busszal, aludj ott. Rengeteg megoldás létezik. Aki alkoholos befolyásoltság alatt vezet, az kockáztatja a saját valamint utasainak életét és mindazokét is, akik a szembejövő autóban fognak ülni.

Biztonságos karácsony - Tűz- és munkavédelem

Biztonságos karácsony – Zéro tolerancia – Safety Centrum – Tűz- és munkavédelem

#10 Fokozottabb magányosságérzés

Végül egy sajátosabb karácsonyi gond: a magányosság érzése. Régi tapasztalat, hogy elhagyott, magányos embertársaink, kollégáink a szeretet ünnepén megsokszorozva, felnagyítva élik meg egyedüllétüket. Ha a környezetünkben élnek vagy dolgoznak ilyen emberek, humánus, az ünnephez méltó lehet egy tál étellel, néhány szelet süteménnyel, pár jó szóval csillapítani a kitaszítottság érzésüket.

Biztonságos karácsony - Tűz- és munkavédelem

Biztonságos karácsony –  Fokozottabb magányosságérzés – Safety Centrum – Tűz- és munkavédelem

+1 Ha élő fád van, locsold!

Hogy miért? Azt hiszem ez a videó tökéletesen szemlélteti mi történik a locsolt és a teljesen kiszáradt fával.