info @ safetycentrum.hu, +36-70-622-6058 / +36-70-61-507-60

A tűzgátló nyílászárók fantasztikus találmányok. Egy laikus szemével lehet, hogy csupán egy nehéz, szürke ajtó a folyosóról, de ennél sokkal többről van szó.

A technikai megoldások rohamos fejlődésének köszönhetően az 1900-as évek második felében elkezdtek tömegesen megjelenni az olyan új eljárásokkal készített ajtók, ablakok és kapuk, amelyek egy esetleges tűznél sokkal jobban megvédik a menekülőket vagy bent tartózkodókat, mint a régi, hagyományos ajtók. Beszélhetünk tűzgátló ajtókról, ablakokról, kapukról és függönyökről. Bárhogyan is öltsön testet a nyílászáró, a legfontosabb funkciója, hogy csukott állapotban megakadályozza a tűz vagy a füst terjedését az egyes helységek között.

Alapanyaguk

Egy hagyományos ajtó lehet például tisztán fából, fa és cellulóz alapú anyagokból vagy műanyagból. Bármelyik variációt is nézzük, sajnos mindegyik nagyon jól és gyorsan ég. A tűzgátló ajtóknak viszont már a szerkezete is merőben más. Tűzgátló ajtók anyagai közül a legelterjedtebb a tűzgátló betéttel ellátott horganyzott acéllemez (bár előfordulnak speciális eljárással készült fa ajtók is). Ennek oka, hogy az acél gyulladási hőmérséklete 816 fok Celsius, ezért az egyik legbiztonságosabb tűzgátló megoldást nyújtja. Fontos előírás ugyanakkor, hogy az ajtó gyárilag tűzgátló festékbevonattal legyen ellátva, ezt porszórt felületkezelés formájában oldják meg a gyártás során, így gyártónként különböző színek is elérhetők. Kivitele lehet teli vagy üveg betétes. Ez utóbbi a közlekedés biztonságát segítheti elő, hogy az egyik személy ne nyissa rá a másikra az ajtót; illetve szintén egy esetleges tűz során jobban látható, hogy milyen állapotban van az ajtó mögötti helység.

Ha a fentieknek megfelel a nyílászáró, akkor nagy valószínűséggel egy tűzgátló ajtóról beszélünk. A helyzet pontos eldöntésében segíthet a rajtuk található jelölés.

A tűzgátló nyílászárók jelölése

A tűzgátló ajtókon, ablakokon és kapukon minden esetben van egy kicsi, általában fémből készült tábla, ami tartalmazza a nyílászáróval kapcsolatos legfontosabb információkat. A nyílászáró minden részét jelölni kell külön-külön, tehát például a tokot is és az ajtólapot is. Ráadásul ennek a jelölésnek olyan helyen kell lennie, ami a nyílászáró beépítése után is biztosan látható és hozzáférhető. Csoportosítva, ezek a jellemzők az alábbiak.

Tűzállósági teljesítmény

Ebből megtudhatjuk, hogy az adott nyílászáró például a tűz vagy éppen a füst tovább terjedését mennyi ideig tudja megakadályozni. Ezek alapján beszélünk tűzgátló és füstgátló nyílászárókról. Betűkkel jelölik az adott tűzállósági kritériumot, melyek az alábbiak lehetnek:

R – teherhordó képesség: a mechanikai igénybevételnek ellenáll anélkül, hogy szerkezeti stabilitásából vesztene a tűz hatására
E – integritás: a tűz tovább terjedésének gátlása a felülettel szomszédos oldalon levő anyagok gyulladása nélkül
I – szigetelés: ha az ajtó egyik oldala van kitéve tűzhatásnak, akkor is a hőátadása elegendően kicsi ahhoz, hogy a tűzből származó hő ne terjedjen tovább
W – sugárzás: ha az ajtó egyik oldala van kitéve tűzhatásnak, a hősugárzása elegendően kicsi ahhoz, hogy a tűzből származó hő ne terjedjen tovább
M – mechanikai hatás: ellenállás annak a hatásnak, ha égő tárgy esik rá, vagy ütődik hozzá
C – önzáródás: tűz esetén automatikusan becsukódó elemek
S – füstáteresztés: meggátolják az égés következtében létrejövő füst átterjedését a másik oldalra (szoba hőmérsékleten igazolva Sa, közepes hőmérsékleten pedig Sm)

A fenti betűkombinációkból képződnek azok a konkrét előírások, amelyet meghatározott esetben egy ajtónak teljesítenie szükséges, ilyen lehet például:

Tűzgátló nyílászáró tűzfalban: EI C
Tűzgátló nyílászáró födémben REI C

Tűzállóság időintervalluma

A tűzgátló ajtók, ablakok tűz- vagy füstgátló teljesítményét időintervallumban is ki tudjuk fejezni. Ez az adat is része a nyílászárókon található kis táblának. A tűzállóság időintervalluma azt jelenti, hogy amennyiben a nyílászáró egyik fele direkt tűzhatásnak van kitéve, akkor mennyi ideig képes a füstöt vagy a tüzet az érintett területen tartani és nem átengedni a szomszédos helységbe. Ez lehet például 15, 30, 60 vagy akár 90 perc is. Természetesen minél nagyobb ez a szám, annál jobb, erősebb a nyílászárónk és ezzel egyidejűleg annál drágább is. Ezért az ilyen nyílászárók telepítésénél mindenképpen át kell gondolniuk a tűzvédelmi szakembereknek a kiürítés pontos rendszerét és a komplett épület tulajdonságait ahhoz, hogy az igényeknek minden szempontból megfelelő nyílászárót válasszanak.

Tűzvédelmi osztályok

A teljes kép érdekében figyelembe kell venni az adott nyílászáró tűzvédelmi osztályát is. Ez tulajdonképpen az anyag tűzzel szembeni viselkedésére jellemző kategóriája, amit egy meghatározott vizsgálat alapján állapítanak meg. Ezeket az osztályokat A-F jelölésekkel látták el a “nem éghető”-től egészen a “könnyen gyúlékony”-ig. Egy megfelelő minőségű tűzgátló ajtó esetén ez az osztály jellemzően “A” esetleg “B” szokott lenni.

Tartósság

Az önműködő csukódás elhasználódásával szembeni tartósságát szintén vizsgálni szükséges. Ez egy meghatározott szabvány alapján történik normál környezeti viszonyok között, úgynevezett nyitás-csukás ciklusokkal, figyelembe véve a gyártó által ajánlott karbantartások elvégzését. A hibamentesen teljesített ciklusoktól függően a szerkezet C0–tól (1-499 ciklus; azaz ennyiszer csukódik be hibamentesen) C5-ig (≥ 200 000 ciklus) terjedő kategóriák egyikébe sorolható.

A fentiek alapján tehát ha azt látjuk egy tűzgátló ajtón, hogy EI2 90-C5, akkor az azt jelenti, hogy egy olyan szigetelt, alacsony hőátadású tűzgátló ajtóról beszélünk, amely 90 percig ellenáll a közvetlen tűzterhelésnek, valamint a legjobb elhasználódással szembeni tartósság tulajdonságával rendelkezik. (Az EI után található 1-es vagy 2-es szám pedig azt jelenti, hogy a tesztelés során a kerettől 25 vagy 100 mm-re mérték az integritást. Magyarországon most EI2 alapján történik az osztályozás.)

Tűzgátló nyílászáró tábla

Tűzgátló nyílászáró tábla

A tűzgátló ajtók, ablakok ellenőrzése

Amennyiben tűzgátló nyílászárókat alkalmazunk, úgy gondoskodnunk kell annak a rendszeres ellenőrzéséről, karbantartásáról. A nyílászáró tulajdonosának, üzemeltetőjének havonta kell egy kisebb ellenőrzést tartania. Ehhez az ellenőrzéshez nem szükséges külön végzettség. A legfontosabb szempontok lehetnek az üzemeltetői ellenőrzéshez:

– sérülésmentes-e az ajtólap és az ajtótok?
– sérülésmentes-e a zárszerkezet?
– megfelelően működik-e a kioldó szerkezet, kioldásra csukódik-e?
– a falak nincsenek-e behorpadva a környéken?
– ha becsuktuk az ajtót, az utána akadálymentesen visszanyitható-e?

A havi ellenőrzésről egy rövid jegyzőkönyvet kell készíteni (tűzvédelmi üzemeltetési napló) és azt a többi tűzvédelmi dokumentum mellett vagy az adott tűzgátló nyílászáró mellett kell tartani.

Ezen felül szükség van fél évente időszakos felülvizsgálatra is. Ezt csak képzett, tűzvédelmi szakvizsgával rendelkező szakember végezheti el. Ő szintén felül fogja vizsgálni az ajtó és annak környékének látható sérüléseit, az ajtólapon található esetleges sérüléseket és azok kezelését (hiszen egy rosszul rögzített behúzó például jelentősen ronthatja a tűzgátló ajtók tűzgátló képességét). A megelőző karbantartás a felülvizsgálattal egy időben történik, ennek keretein belül a szakember, kisebb helyi javításokat is el tud végezni. Ilyen lehet például a pántok és a behúzószerkezet olajozása vagy finomhangolása. Amennyiben a tűzgátló nyílászáróval nagyobb probléma van, úgy a felülvizsgáló javasolhatja annak a javítását, esetleg cseréjét is. Tehát összegezve: a nyílászáró üzembentartójának vagy tulajdonosának havonta; egy megbízott szakembernek pedig fél évente kell felülvizsgálnia a nyílászárókat. A havi ellenőrzésekre például kitűnő alkalom lehet egy belső tűz- és munkavédelmi audit is.

Ezen kívül érdemes az éves tűzriadó gyakorlat során is megfigyelni a tűzgátló kapuk és ajtók működését a riasztás során is és ha bármilyen eltérést, rendellenességet tapasztalunk, akkor azt azonnal tudatni kell a nyílászárók üzemeltetőivel.

Tűzgátló ajtók szerepe az oktatásban

Sok esetben nem esik szó a tűzvédelmi oktatásokon kifejezetten a tűzgátló nyílászárókról, pedig fontos lehet. A tűzvédelmi oktatások során tanácsos lehet például bemutatni azokat a tűzgátló ajtókat és tűzgátló kapukat, amelyek az átlag hétköznapokon nyitva vannak, viszont egy tűz esetén becsukódnak. Mivel ezek az ajtók és kapuk általában nyitva vannak, ezért stresszhelyzetben kifejezetten problémát okozhat, ha a megszokott útvonalon azt érzékelik a kollégák, hogy ahol eddig folyosó volt, az most “lezárult”. Előfordulhat, hogy éles helyzetben hirtelen nem tudnak mit kezdeni a tűzgátló kapuval vagy ajtóval és akár hosszú percek is eltelhetnek úgy, hogy a kijáratot keresik a menekülő bent lévők. Emellett az átmeneti védett tér fogalma is ismeretlen lehet a munkavállalók részére, pedig a pánik megelőzése szempontjából igencsak fontos tényező. Éppen ezért, egy tűzvédelmi oktatás során érdemes pár szót szánni ennek a témának.

Tűzgátló nyílászárók szerepe az egyéb tűzvédelmi dokumentumokban

A nyílászáróknak nagy szerepe lehet a Tűzriadó Tervben és a Kiürítés számításban. A Tűzriadó tervben ajánlott feltüntetni, hogy hol és milyen típusú tűzgátló nyílászárók vannak a területen; illetve érdemes bemutatni a működésüket is. Hiszen vannak típusok, melyek normál állapotban nyitva vannak és tűzjelzésre záródnak; de vannak olyanok is, melyek normál állapotban zárva vannak és jelzésre nyitnak. Az épületben tartózkodóknak nagy segítséget jelenthet ha akár a Tűzriadó Tervből, akár a Tűzvédelmi oktatás során megismerhetik a nyílászárók legalább alapfokú működési elvét.

Ezen felül a nyílászárók fontos tényezői a Kiürítés számításnak is. Hiszen pozitívumként tudják a tűzvédelmi szakemberek figyelembe venni azt, ha a menekülési útvonalon a tűzgátló ajtók és kapuk létrehozzák a fent említett átmeneti védett teret. Így több idő állhat rendelkezésre egy sikeres kimeneküléshez, hiszen az épület különböző tűzszakaszokra van osztva, melyek védettek a füsttől vagy tűztől, ezzel is lassítva annak terjedését.

Bármilyen további kérdés esetén keress minket bizalommal (elérhetőségeink, Facebook, Insta és LinkedIn oldalunk), szakértőink igyekeznek gyors megoldást kínálni a felmerülő problémákra.