+36-70-61-507-60 info@ehscentrum.hu

Mivel a kérdés aktuálisabb, mint valaha, ezért érdemes utána járni, hogy mi a teendő akkor ha valaki a jelenlegi home officeban balesetet szenved, illetve milyen tűzvédelmi elvárásoknak kell, hogy megfeleljen az otthonunk távoli munkavégzés esetén.

De mindenek előtt egy kis szóhasználat beli anomália. A korona vírus kitörésével egyidőben rengeteg cég vezette be az otthoni munkavégzés lehetőségét. Ezt ma a köznyelv „home office”-nak hívja, így alkalmazkodva a környezetünkhöz, mi is home officeként fogunk rá hivatkozni; azonban meg kell jegyeznünk, hogy a munka törvénykönyve szerint az a fajta munkavégzés, amit március eleje óta sokunk gyakorol, az hivatalosan a „távmunka” névre hallgat. Fontos munkajogi kérdéseket feszegetünk, amikor arról beszélünk, hogy milyen hosszan kell ebben a felállásban dolgozni vagy hogy módosíthatja-e a munkáltató a szerződéseket egyoldalúan. Érdemes ezeknek a kérdéseknek is utána olvasni itt vagy itt.

Egy régebbi cikkünkben már összegeztük a home office-al és a távmunkával kapcsolatos főbb tudnivalókat, illetve munkavédelmi és tűzvédelmi érdekességeket.  Ha valaki lemaradt volna, akkor ajánljuk azt az összefoglalónkat is figyelmetekbe. Azóta viszont nagyot ugrott ennek a foglalkoztatási formának a népszerűsége, ezért feltételezhető, hogy előbb utóbb mindenhol szembejönnek az első kérdések. Mi most összegyűjtöttük azokat, amikkel mi találkoztunk az elmúlt hetekben, de természetesen szívesen várjuk a további kérdéseket is.

Ha home officeban balesetet szenvedek, akkor az munkabaleset?

Ez nagyban attól függ, hogy pontosan milyen jellegű balesetet szenvedtél, mikor és a lakás mely pontján. Ha például megégedted a kezedet egy keddi napon, délben, palacsinta sütés közben; akkor az egyértelműen nem lesz munkabaleset, hacsak a palacsinta sütés nem szerepel a munkaköri leírásod feladatai között 🙂

Ellenben ha belerúgsz az íróasztalod sarkába mondjuk délelőtt tízkor és eltörik a lábujjad vagy ha megbotlas és kimegy a bokád miközben a cég által küldött GLS futárhoz mész ajtót nyitni vagy ha becsíped az ujjad a laptophoz, akkor azok munkabalesetnek minősülhetnek. Természetesen ezt minden esetben csak munkavédelmi szakember állapíthatja meg.

Most is el kell mennem orvosi alkalmassági vizsgálatra, ha az időközben lejárt? 

Egy új rendeletnek köszönhetően ha az orvosi alkalmassági vizsgálat érvényessége még a veszélyhelyzet ideje alatt jár le, akkor a dolgozó nem köteles azt azonnal pótolni. A veszélyhelyzet lejárta után viszont 15 napon belül be kell pótolni majd a vizsgálatot. Így igazából a dolgozó most dönthet: ha szeretné és ha az orvos fogadja őt, akkor a vizsgálatot elvégeztetheti, de akár várhat is. Ez utóbbi esetben sem érheti semmilyen szankció sem a munkáltatót sem az alkalmazottat.

Ha nincs otthon megfelelő asztalom, székem, monitorom, stb. akkor hazavihetem a céges eszközöket?

A munkáltatód belső előírásai határozzák ezt meg. Mivel senki nem volt felkészülve egy ilyen léptékű és hosszú home office-ra, ezért sok cég nem rendelkezett eddig konyhakész válasszal arra, hogy mi van akkor ha ergonómiailag nem megfelelő eszközökön tudnak csak a kollégák dolgozni otthon. Érdemes egyeztetni a HR és/vagy az IT területekkel. Sokan megengedik, hogy hazavigyék az eszközöket a munkavállalók, hiszen közös érdek, hogy senki tartása, keringése, izomzata, szeme, ne sérüljön vagy romoljon a korlátozások ideje alatt. Erről viszont általában kimutatást készítenek és leltárba veszik, hogy ki mit vitt haza.

Ha a gyerekemnek kell segítenem az online tanulásban, akkor dolgozhatok inkább délután?

A papírforma szerint nem, hiszen a munkaszerződésben rögzített időkeret illetve törzsidő nem változott. Ha abban az van megjelölve, hogy 10 és 15 óra között mindenképpen elérhetőnek kell lenni és dolgozni kell; akkor ez igaz a home office-ra is. Ha mindenféleképpen változtatni kell az időkereten, akkor arról egyeztess a HR-el, hiszen lehet, hogy a problémád könnyen és gyorsan orvosolható.

Ha most otthonról dolgozok, akkor kell, hogy vegyek egy tűzoltó készüléket?

Nem, tűzoltó készüléket ugyan nem kötelező beszerezni; ellenben szakmailag mi nagyon ajánljuk. Háztartási méretben és darabszámban nem beszélünk egy nagy beruházásról, de amikor vészhelyzet van, akkor akár életet is menthet. És most, hogy mindenki többet van otthon, többet megy a sütő, a számítógép a TV; hidegebb napokon akár egész nap szükség van még a fűtésre. Több cigaretta fogy el az otthoni balkonon is mint máskor. Azaz potenciálisan megnőhet az otthoni tűzesetek és balesetek előfordulása.

Home office-al, tűz- és munkavédelemmel kapcsolatos kérdéseitekkel továbbra is keressetek minket bizalommal.