+36-70-61-507-60 info@ehscentrum.hu

felülvizsgálatok

Ne várd meg, hogy baja essen a kollégáidnak, légy proaktív!

Belső, tűz- és munkavédelmi audit

Szerencsére egyre többen döntenek úgy, hogy nem várják meg, amíg baj lesz, hanem proaktívan elébe mennek a problémáknak és felkérnek minket arra, hogy negyedévente vagy félévente tartsunk egy egyfajta belső, tűz- és munkavédelmi auditot náluk. Mi pedig örömmel vesszük az ilyen felkéréseket, hiszen közös érdek, hogy a lehető legtöbb dolgozót biztonságban tudjuk.

Az ilyen jellegű belső felülvizsgálatok alkalmával általában a megbízónkkal közösen átnézzük az elmúlt időszakban keletkezett dokumentumokat. Biztosan mindenki kapott munkavédelmi oktatást? A tűzoltó készülékek karbantartása rendben megtörtént? A tűzjelző rendszer ellenőrzése során minden rendben volt legutóbb?

Amint megvagyunk a dokumentumokkal, megkezdődik a tényleges bejárás. Megnézzük az összes helyiséget és releváns eszközt tűz- és munkavédelmi szempontból. Ha bárhol bármilyen rendellenességet tapasztalunk, azt a fényképes jegyzőkönyvben rögzítjük. Ez alapján az épület vagy az eszköz üzemeltetéséért felelős csapat könnyedén ki tudja majd javítani a feltárt hiányosságokat.

Ezekkel a munkavédelmi és tűzvédelmi felülvizsgálatokkal partnereinknek megvan az a fantasztikus lehetősége, hogy folyamatosan javítsanak saját biztonsági mutatóikon, állandóan fejlődjenek és ennek következtében akár nullára redukálják egy esetleges hatósági büntetés valószínűségét.

Felülvizsgálataink egy másik csoportja a gépek és berendezések vizsgálata. Vegyük ezeket is sorra:

Gépek és berendezések felülvizsgálata

Érintésvédelmi felülvizsgálat.

Annak érdekében, hogy a munkáltató megbizonyosodhasson arról, hogy a használt gépek nem jelentenek érintésvédelmi veszélyt, felül kell vizsgáltatnia azokat egy érintésvédelmi szakemberrel 3 évente. Ennek a felülvizsgálatnak a tárgyát kell, hogy képezze minden eszköz, ami a cég adott telephelyén megtalálható, árammal működik és nem minősül kézi szerszámnak (ez utóbbiak vizsgálata évente szükséges).

Munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat

Erre olyan veszélyes gépek esetén van szükség, melyeket most terveznek újonnan használatba venni. A munkavédelmi szakember meg kell, hogy vizsgálja, hogy a gép papírjai és csatolt leírásai rendben vannak-e, rendelkezik-e a szükséges biztonsági berendezésekkel, valamint annak használata nem jelent-e bármilyen veszélyt a dolgozóra.

Időszakos ellenőrző felülvizsgálat

A felülvizsgálatot olyan munkaeszközökön kell – munkáltató által meghatározott gyakorisággal – végrehajtani, amely a károsító hatások lehetősége miatt, a munkavállalók munkahelyi biztonságát és egészségét veszélyeztető helyzetet idézhet elő. A felülvizsgálat gyakoriságánál a gyártó ajánlásait kell figyelembe venni, azonban a leghosszabb felülvizsgálati időszak nem haladhatja meg az öt évet.

Amennyiben szeretnéd Te is igénybe venni az EHS Centrum felülvizsgálatait, keress minket bizalommal elérhetőségeink bármelyikén. Szakmai cikkeinket a fenti témákban megtalálod itt.